Main content

pszczoły

Znaczenie pszczół w ekosystemie jest nieocenione, gdyż są one głównymi zapylaczami roślin owadopylnych (czyli ok. 78% wszystkich roślin na naszej szerokości geograficznej). Na pracy pszczół polegają nie tylko pszczelarze, ale również sadownicy, hodowcy roślin i my wszyscy jako konsumenci żywności.

W wyniku zanieczyszczenia środowiska, a także nieodpowiedniego stosowania środków ochrony roślin populacja pszczół spada. Co roku dochodzi do wielu zatruć pszczół, w najgorszych przypadkach nawet całych pasiek. Najwięcej z nich ma miejsce w okresie kwitnienia rzepaku, a także w okresie zwalczania kwitnących chwastów na plantacjach ziemniaków i zbóż. W jaki sposób zminimalizować ryzyko zatruć pszczół?
NAJWAŻNIEJSZE ZASADY STOSOWANIA ŚRODKÓW OCHRONY ROŚLIN:
• Nie stosujemy środków ochrony roślin w okresie kwitnienia roślin uprawnych i kwitnienia chwastów;
• Zabiegi ochronne wykonujemy po zakończonych oblotach pszczół czyli w godzinach wieczornych;
• Zachowujemy minimalne odległości od pasiek (tj. min. 20 m dla opryskiwaczy polowych i sadowniczych);
• Nie wykonujemy zabiegów w warunkach sprzyjających znoszeniu cieczy użytkowej (przy prędkości wiatru większej niż 4 m/s);
• Bezwzględnie przestrzegamy okresów prewencji (wybieramy preparaty o możliwie najkrótszym okresie prewencji dla pszczół);
• Wybieramy środki jak najmniej toksyczne dla pszczół;
• Stosujemy wyłącznie środki dopuszczone do obrotu i stosowania przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi;
• Dokładnie czytamy etykietę środka ochrony roślin i przestrzegamy zawartych na niej zasad.

0
0
0
s2sdefault