Święto pieczonego ziemniaka
28 września w Wiejskim Domu Kultury w Końskiem odbyło się Święto pieczonego ziemniaka, które tradycyjnie integruje społeczność Końskiego tuż po zakończeniu jesiennych zbiorów i wykopków, by w roli głównej wspólnej biesiady wystąpił właśnie ziemniak, będący podstawowym warzywem w kuchni polskiej. W organizację wydarzenia włączyli się Sołtys, Koło Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Końskie, Biblioteka Publiczna i Szkoła Podstawowa Im. Ks. abpa Ignacego Tokarczuka w Końskiem.
Kulminacyjnym punktem uroczystości był konkurs na stworka wykonanego z ziemniaka i darów natury, jakie przynosi jesień. Wyobraźnia dzieci biorących udział w konkursie nie ma granic, stąd też powstały rozmaite stworki, które zachwyciły jury. W tegorocznej edycji konkursu udział wzięło 32 dzieci, z tego wyróżnienie otrzymała Zuzanna Gąsior, III miejsce otrzymał Franciszek Prostko, II miejsce Antoni Wójcik i zwyciężczynią konkursu została Michalina Bok. Spotkanie uświetnili uczniowie szkoły podstawowej w programie artystycznym, nawiązującym tematem do jesieni i przeplatanym utworami ludowymi oraz pokazami tanecznymi.
Po części artystycznej przyszedł czas na wspólną biesiadę przy stołach zastawionych smakołykami przygotowanymi przez miejscowe Koło. Królował oczywiście ziemniak, zaś uczestnicy wymieniali się najbardziej oryginalnymi pomysłami na jego przygotowanie. Na zaproszenie do udziału w uroczystości odpowiedzieli: wójt gminy Dydnia Bożena Chorążak, zastępca wójta Rafał Czopor, radni rady gminy. Obecna podczas uroczystości wójt pogratulowała najmłodszym artystom kreatywności w przygotowaniu stworków z ziemniaka, społeczności Końskiego wypracowania pięknej tradycji jesiennych spotkań i integracji środowiska oraz zachęciła, by ten zwyczaj podtrzymywać. Pogratulowała też występów artystycznych uczniom szkoły, którzy włożyli wiele wysiłku, by zaprezentować się przed publicznością. Nowo wybrana sołtys Justyna Batruch zaprosiła za rok do wspólnego świętowania.