Warsztaty kulinarne dla dzieci
7 czerwca br. odbyły się warsztaty kulinarne poprowadzone przez Koło Gospodyń Wiejskich w Obarzymie. Ich organizatorem było Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Gminy Dydnia, przy współpracy Gminnego Ośrodka Kultury, Bibliotek, Promocji i Wypoczynku w Dydni i KGW Obarzym. Zadanie to zostało dofinasowane z budżetu Gminy Dydnia w ramach projektu “Zaszczep się kulturą w Gminie Dydnia”.
Dzieci z wielkim zaangażowaniem włączyły się w przygotowanie różnych odsłon racuchów, bo taki był właśnie temat przewodni warsztatów. Młodzi kucharze obierali i kroili owoce, odmierzali i mieszali ciasta, smażyli pod okiem starszych, by na końcu ucztować przy suto nakrytym stole i z wielkim apetytem zjeść kefirowe racuchy, racuszki drożdżowe z jabłkiem, racuchy z truskawkami i bananami oraz pyszny deser pewnie każdego dziecka jakim jest ryż z truskawkami oraz popić przepysznym domowym kompotem z malin i rabarbaru. Było smacznie i radośnie. Dla dzieci była to frajda i zabawa, a przy okazji mogły poczuć się jak w prawdziwi kucharze.