Dzika gastronomia – czyli praktyczne wykorzystanie okolicznej flory


8 września w sali Urzędu Gminy w Dydni odbył się pierwszy bezpłatny wykład pt.: „Dzika gastronomia – rośliny z naszych łąk i pól w domowej kuchni” w ramach II etapu koncepcji „Uniwersytet Samorządności” objętej Podkarpackim Programem Odnowy Wsi na lata 2021-2025.

Wykład został zrealizowany przez Bieszczadzki Uniwersytet Ludowy, w ramach bloku ekologicznego, zaś prelegentem prezentującym zagadnienia w zakresie dostępnych roślin, wraz ze sposobami zastosowania ich w codziennej diecie, jak również w odniesieniu do ich dobroczynnych i prozdrowotnych właściwości był Adam Szary – autor publikacji “Tajemnice bieszczadzkich roślin. Wczoraj i dziś – z atlasem 634 gatunków”.

Przybyłych na wykład przywitała wójt gminy Dydnia Alicja Pocałuń, która zachęciła do udziału w całym cyklu szkoleń Uniwersytetu Samorządności, życzyła wielu inspiracji, owocnych warsztatów i podziękowała za zainteresowanie inicjatywą edukacją realizowaną przez Urząd Gminy w Dydni dofinansowaną ze środków Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie.

Adam Szary – adiunkt w pracowni naukowej Bieszczadzkiego Parku Narodowego, z wykształcenia biolog, specjalizujący się w botanice i fitosocjologii z wielkim zaangażowaniem i znawstwem opowiedział o rodzajach dzikich roślin rosnących w okolicy ich znaczeniu dla człowieka. Zaprezentował, jak czerpać z “zielonych” zasobów natury na co dzień, ale także w odniesieniu magicznym, religijnym i symbolicznym. W swoim wykładzie skupił się przede wszystkim na  leczniczych i konsumpcyjnych aspektach dostępnej flory.

Uczestnicy podczas warsztatów wzbogacili się o wiedzę z zakresu zastosowania roślin w ludowym i medycznym ziołolecznictwie. Wzięli udział w części praktycznej, polegającej na poszukiwaniu siedlisk, w których należy szukać dzikich roślin. Przede wszystkim dowiedzieli się, jak obrobić zioła, by były przyswajalne do spożycia. Podsumowaniem części wykładowej było wspólne przygotowanie naparu z zebranych ziół.  Uczestnicy w tym celu udali się do parku w Dydni, gdzie przekonali się o obecności dzikich jadalnych roślin o zdrowotnych właściwościach.

Dziękujemy za udział w pierwszych warsztatach i serdecznie zapraszamy na kolejne.

Drugi warsztat pt. „StrategOn Max – Marketing sensoryczny” odbędzie się w urzędzie gminy 26 września o godz. 11.00, a przeprowadzi go Gabriela Antczak – autorka metody angażującej wszystkie zmysły w strategii marketingowej. Zapisy i informacje dostępne pod nr tel. 13 430 81 52.

263